Monday, March 28, 2011

LATIHAN PESEMBAHAN DINNER MAG

minggu2 yg busy.. 3 minggu sudah rupanya kami berlatih utk psmbhn dinner thn akhir kami nati.. ari ni ade lah ari terakhir kami berlatih.. esok mlm dah nak kene perform.. bukan calang2 org boleh buat psmhn ni.. nak2 kami akan buat psmbhn depan dr. rais yatim.. gile cuak!!.. psmbhn apa yg kami buat? kalau dah nama bkal guru pendidikan khas sah2 akan buat psmbhn melibatkan bhs isyarat.. bezanya kami akan buat psmbhn nyanyian isyarat.. mcm mane tu? kebolehan aku iaitu boleh menyanyi aku gunakan la.. so, aku nyanyi dan kwn2 akan interpret kpd bhs isyarat.. dan ade part yg mereka akan menyanyi ramai2.. setiap mlm aku latih diorg.. cuma satu dan ahad shj kami x akan berlatih.. cukup2 la 5 hari seminggu dan perlu rest la kan.. nak kate senang x jugak sbb ade diantara kami yg bukan mengajar bermasalah pendengaran.. so, ada yg x mahir isyarat.. mcm aku pun pengkhususan pemulihan khas.. cuma untungnya sikit aku dah blaja bhs isyarat dgn kwn2 lain.. nak kata mahir x la jugak.. cuma boleh la.. hihi..

bab nak aja menyanyi ni.. pun kene teliti.. bukan boleh main hentam.. nak2 part yg nyanyi beramai2.. kalau x buat betul2 wajib la bunyi mcm langau.. bersepah2 nyanyian tu.. so, kene oter la sikit2 supaya kdgrn smooth nyanyian tu.. kdg2 sian jugak aku ngok kwn2 aku ni belatihkan.. sapa yg pernah kerja dgn aku tau la mcm mane gaya kerjaya aku.. kene keja all out.. bg yg terbaik supaya hasilnya baik.. jd memg penat la sikit kan.. sikit ker? huhuh..

sempga psmbhn kami ni menjadi ingatan antara kami sampai bila.. nak2 dah nak abis stdy kat ukm ni.. moment2 ni pasti akan aku ingat sampai bila.. thanks frenz.. kita layan gmbr2 mase latihan..
wajah2 mereka yg terlibat.. ade sorg yg x dtg sbb ade hal2 yg x dapat dielakkan.
 bila dah penat praktis semua dpt sakit sawan kamera. pantang la acukan kamera.. mula kami ni posing kan.. gile bgmbr la kaedahnya kami ni..
semoga psmbhn akan bjln dgn lancar pd hari sebenar..
amin

Sunday, March 20, 2011

DINNER ABADI'11

diam x diam dah nak abis stdy dekat ukm.. dan ni adalah dinner kolej yg terakhir bagi aku.. lepas ni dah tamat pengajian dah xde dinner kolej lagi.. thn ni agak bosan sbb kwn2 dah ramai yg xde.. ye la, kalau dulu geng2 ramai yang kos dia hanya 3 thn.. so aku ni kos 4 thn jd dah x ramai member.. kalau dulu 1 meja tu sgt la meriah.. tp skrg dah la x meriah sgt mcm dulu.. kali ni hanya kami berempat.. sedih3..
tinggal la kami berempat.. aku, hafiz, fendi dan faizul.. rase sgt x best.. tp kater org tu demi kali terakhir dinner kolej kan.. jd kami pergi juga la..
seriusly, psmbhn malam tu sgt bosan.. dengan org ramai balik awal.. kosong sgt meja sblm habis bhgn informal.. tp kitaorg tgu jugak sampai abis.. menghormati majlis.. psmbhn nyanyian pulak not bad.. suara dah ada.. tp nyanyi boleh lupa lirik, semput, suara pecah, tempo lari.. bukan aku ni ckp aku pandai nyanyi sgt, tp pd junior2 yg baru 1st time atau baru libatkan diri dlm nyanyian ni, plz jgn terlalu nervous.. kalau x kawal 2 sbb jd mcm2 mase atas pentas.. tu dia!! dah beri kritikan sudah..huhu.. tp aku paling suka mlm tu sbb?
aku pakai baju yg aku beli dengan duit sendiri.. dan aku jahit sendiri labuci tu.. ok x? mlm tu dah la aku dtg lewat sbb bersiap bagai.. jd majlis dah bermula.. bila aku masuk dewan tu wajib la menjadi perhatian dgn limpahan kerlipan labuci tu.. memg aku perasan ade org2 pandang dan mengata la tu aku pakai baju mcm ni.. tp ade aku kesah? kau mampu? ada?..huhuhu.. yg mengata tu kalau pakai baju cantik x pe jugak.. ade ke p dinner pakai t-shirt.. hello!! pls la menghormati majlis.. kalau pakai t-shirt 2 mcm nak p dinner kat kedai mamak jer.. choy!!
lagi satu nak crdt kat TASHA.. dia la buat make up ni.. utk pgthn korg die la sifu aku dalam bidang solekan yg aku ceburi selama ni.. dialah yang bagi ilmu dengan aku.. kalau korg nak guna khidmat make up dia pls KLIK SINI memg korg x akan rasa rugi dengan hasil kerja yang dia berikan.. thanks again to u tasha..
so, lepas balik dari dinner kami ke putrajaya untuk snap2 gmbr.. tp gmbr tu x amik lagi dari kamera faizul.. just ade sekeping ni je dlm kamera aku smlm.. dan aku sgt suka gmbr ni..
THE END

Monday, March 14, 2011

BELAJAR UTK MEMAAFKAN ORG LAIN

everybody make mistake.. jd seharusnya bila kita dah melakukan kesilapan tu kita x patut ulangnya lagi.. jgn jadi lalai dan mudah lupa..bila kesalahan tu berlaku kembali memg susah nati kita nak dapat kepercayaan daripada org lain. tp aku bukanlah sekejam firaun yg zalim nak menghukum org lain.. sape aku ini? aku bukan tuhan.. aku hamba Allah yang tiada sifat maksum.. mula2 ya aku marah.. tp x kan selamanya.. sbb aku x suka mcm tu..
mmg kite bukan insan yg perfect.. tp sekurang-kurangnya belaja mcm mane nak jd perfect.. jd kesilapan i.allah x akan berulang.. peringatan kepada diri aku juga..
peringatan utk aku dan kamu
Faizal_Debot

nebes dan semakin nebes

seriusly semakin hari semakin aku berdebar2 sgt.. ape kes aku nak cuak sgt ni? cube teka? huhuh
pe kejadah bende alah ni kan.. actually aku ade test jpj hari esok.. test kereta.. tu la.. dah umur mcm nie baru terhegeh2 nak amik lesen kete.. kwn2 kau debot dah mencanak2 bawak kete sane sini.. serius nyesal amik lesen lambat.. esok akan menghadap muke jpj tu.. x tau la nape cuak gile.. kaedahnya mcm la jpj tu makan org kan.. tp aku rase semua org yg nak p test lesen mesti cuaknye kan..
leh x esok feeling2 nora danish.. confirm lulus ni..huhu.. kot ye la kan.. wah!! takut n cuak sgt.. sbb ade kawan dah p amik test tp x lulus.. berdoa dan tawakal je la esok.. dah belajar pun kelas memandu dgn ckgu yg best.. ckgu hanafi dan ckgu yus.. memg the best ar diorg.. dulu nye ckgu memandu memg garang2.. tp diorg berdua ni steady jer.. x lah aku kelam kabut nak memandu..
hopelly esok aku berjaya mendapatkan lesen kereta
AMIN

Sunday, March 13, 2011

WELCOME BACK TO MELAKA

kembali ke melaka setelah hampir setahun jugak x ke sana.. masih segar dalam fikiran kenangan2 masa praktikal di melaka. SMK Padang Temu tu la tempat aku praktikal dengan my BFF nadia, min dan am.. kali ni datang kembali ke melaka sbb teman kan my fren si siddiq nak buat kajian untuk xsiment grop dia.. lambat juga bertolak dari ukm.. jam 5.00 ptg.. sampai sana jam 7.30 mcm tu.. act diorg nak temubual anak murid2 khas.. tp yg bermasalah pembelajaran la spesifik pd lembam.. so, sampai sajer kat sane anak murid diorg jemput dan bwk ke 1 lagi rumah kwn diorg.. kene la jumpe famili utk mtk kebenaran nak temu bual.. tp temu bual x buat di rumah.. ajak ank2 murid p kedai makan.. sbb nak belanja makan sekali.. so, sidiq n aini decide nak bwk kat tempat ikan bakar kat serkam..
yang bertopi tue kembar n bertudung kelabu tu lah rsponden sidiq n aini.. bergambar selepas kenyang makan dekat kedai ikan bakar serkam
dah alang2 ke serkam kan ape lagi singgah la rumah my BFF.. mase praktikal dulu ade jugak dtg tp x masuk dalam.. sbb jemput die nak bwk keluar.. so menyinggah la kejap.. makan2 pe semua.. mee goreng memg terbaik!!
sempat berposing dekat rumah die.. kitaorg ni x leh nampak kamera.. wajib pose..huhuh
with adam.. adik nadia.. besar dah dak ni.. ngok die cover mulut die sbb gg depan die dah xde..hihih..
lepas g ruah nadia p pulak ke ayer molek.. rumah kak jah.. salah sorg cosmate.. kak jah dah abis dah sbb die dulu guru.. so buat 3 thn stgh je pengajiannye.. tp syg la pulak sbb terlupa nak amik gmbr kenangan.. 11.30 mlm baru bertolak dari melaka ke kl.. mengantuk kot dalam kete tu sbb nak teman kan si sidiq tu ha.. kang kalau x ke mana die drive.. same2 tertidur.. sampai ukm kul 1.30 pagi.. peh!! penat!! tp happy


Saturday, March 12, 2011

JURI.. LAYAK KE?

kalau sebelum ni aku pernah dijemput jd juri pertandingan nyanyian di kolej antarabangsa ibu zain ukm.. tp kali ni dijemput jd juri pertandingan tp bukan pertandingan nyanyian.. pertandingan memasak.. hebat ke aku nak jd juri kan? aku pun x tau la.. dah org jemput jd aku memenuhi la undangan tersebut.. al kisahnya junior aku buat program pentadbiran pendidikan khas..

mcm pernah aku lalui dulu.. jd diorg buat pertandingan memasak utk pelajar2 pendidikan khas.. ramai jugak student yg ade dr pelajar masalah penglihatan, masalah pendengaran dan masalah pembelajaran.
actually nak kater pertandingan memasak pun x lah jugak.. sbb brg2 dah sedia, x gunakan dapur gas ke ape.. pertandingan wat sandwich jer.. kene la faham ni budak2 pendidikan khas.. jd kalau nak wa pertandingan memasak spt dalam tb tu susah la sikit.. bukan diorg x boleh buat yer.. tp take time sedikit dan byk lagi prtdgn yg ade..
selain dari pertandingan memasak tu ade jugak bengkel menghias cupcake utk pelajar2.. gmbr kat atas ni pljr2 pekak tengah menghias cupcake mereka mengikut tunjuk ajar demonstrator.
sepanjang aku kat situ ada lah seorg pelajar pekak ni.. friendly tol.. die boleh bercakap sbb pakai alat pendengaran.. nama die raziq.. asik je la mengikut aku.. pasal ape x tau la.. sbb aku suke melayan die.. siap suh aku nayi lagi utk die.. sbb dak2 nie bgtau aku pandai nayi.. nak tau lagu ape die suh aku nayi? lagu alif satar "jangan nakal".. baru form1 nak lagu2 cintan cintun jer yer.. so ckgu faizal pun nayi la wat show amal jap.. soalan paling x boleh blah die naye aku dah kawin ke belum? pitam jap..huhuh.. nak ngok gmbr die.. nie la dia..
nie la si dak raziq tu.. bukan main suke ikut aku ke sana sini.. actually seronok jugak layan pljr2 pekak ni.. aku x la mahir bhs isyarat sbb aku amik pengkhususan pemulihan khas.. tp aku boleh la isyarat sikit2.. mane yg x tau tu eja je la..

Wednesday, March 9, 2011

TAMAN CABARAN PUTRAJAYA

yeay!! akhirnya berjaya jugak aku jejak kan kaki ke tempat mcm ni. thanks to cik intan natasha sbb sudi bawak aku dan kawan2 yg lain ke sini.. silas, munyati dan nadia pun ikut jugak.. excited nak panjat.. tp ade org lain tengah panjat jugak.. malu kot..huhu.. tp sbb dah teruja so panjat la wlpun x lepas sampai atas pun.. sbb kecomelan aku ni la.. lepas tu batu2 kat bhgn bawah dinding tue kecik la plak.. nak letak kaki pun x lepas.. last2 aku ikut tangga belakang dinding tu utk naik ke atas.. bole? huhuh
sebelum nak memulakan aktiviti memanjat ni kenalah byar rm3 kalau anda seorg student kalau x anda akan dikenakan rm6.. kasut khas boleh di sewa serta peralatan memanjat jugak boleh digunakan tp akan dikenakan caj la.. bg beginner mcm aku nie x yah la tu semua kot.. panjat dinding pun utk bahagaian beginner sahaja dulu..

tu dia!! keluar dah gambar "keecingan".. haha.. tu la dia cik intan natasha yg sudi membawa kami ke tempat ni
wah!! gitu la aksi memanjat kan.. wlpun x sampai ke atas..huhuh
budak bertiga ni sah2 la sampai ke atas.. dah bdn ringan kan.. nadia x memanjat la sbb tgn dia berbalut.. sian dia sakit tgn.. x pe next time pegi lagi.. pastu kau panjat puas2..
 dah penat memanjat kami pun balik..
++TAMAT++

Tuesday, March 8, 2011

OPKIM POS BETAU BHNG 4

AKU & TEKNIKAL

buat pertama kalinya aku diberi tugas sebagai ketua logistik dan teknikal.dalam menganjurkan program.. seriusly nie adalah kali pertama sbb b4 tis aku dah 2 kali pegang sekriteriat program.. mula2 memg xnk.. tp tenaga lelaki di perlukan utk sekriteriat ni so aku terima jugak la.. sblm program aku kene kumpulkan baju2 atau barang terpakai yang nak disedekahkan kepada masyarakat di pos betau.. bilik aku dah mcm gedung pakaian dah.. ade aku post dlm entry sblm nie"BUNDLE".. bila dah dekat sana busy la uruskan teknikal.. nak cakap pun susah ni.. malas nak taip.. so ngok je la gmbr2 yg ada
 ni masa nak menyiapkan video majlis perasmian.. tuhan saja yang tahu perasaan mase ni.. dengan tidur jam 3 pagi pilih gambar sehari sebelum majlis. pas tu pulak x mahir guna movie maker.. nasib baik la ada insan yang sudi tolong iaitu INTAN NATASHA.. Memang nak ucap terima kasih sgt2 dekat dia sbb dia banyak tolong aku masa sebelum dan semasa program.. mana dengan kami membungkus pakaian terpakai sampai hampir jam 4 pagi.. kalau nak tau sape dia? yang free hair tu.. tue la da.. thanks sha.. syg sha (tetiba kan.. marah si tettss kang, abis aku kene tembak..huhuh)
tu dia kegigihan kami buat kerja.. pening nak menyusun gmbr yg banyak.. plus plak dengan bile guna movie maker nie sik hang jer.. kene wat sikit2 n save cepat2.. asik menjerit je keje aku bile lappy aku hang.. finally siap jugak la video tu hasil kerja aku yg norvis(baru tahu) guna movie maker.. sedih tol!! huhuh.. thanks again pd kwn2 lain jugak yg selama ni membantu aku dalam menjayakan program nie

video
nie la video majlis perasmian yg telah kami buat.. :)

Sunday, March 6, 2011

OPKIM POS BETAU BHGN 3

 LAWATAN SEKITAR KAMPUNG
dah datang ke kg org asli mesti lah wajib dtg melawat ke kampung kan.. baru lah kita kenal mcm mane masyarakat org asli di sana.. kami dipecahkan kepada 2 kumpulan yang besar sbb ada 2 kampung yang kami lawat iaitu kampung bertang dan kg samud.. team aku ke kg bertang..  mula2 dulu mcm2 tanggapan di buat.. al maklum la sbb x tau kan.. bile dtg melawat sekitar kg baru tau mcm ne.. penduduk nye peramah betul.. sudi melayan kami yg dtg melawat dari satu rumah ke satu rumah yg lain.. lagi pun penduduk ni dah biasa dengan aktiviti ziarah ni sbb b4 this ade univerisiti yg dah pun buat. program dengan masyarakt di sana..
sebelum memulakan perjalanan nak masuk ke kampung.. jalan kaki yer.. yg penting kaki aku sepanjang kat sana asik sakit sajer..al maklum la kaki aku bermasalah kesan dari 2 kali eksident di kaki yg sama.. wajib la terhencut2 aku jln.. tp laratkan jugak..
sebelum nak menziarahi rumah2 yg ada, kita mesti jumpe tok batin utk bgtau tujuan kedtgn kite ke kampung tue.. pastu ade lah sikit cenderahati utk tok batin


BERHANYUT DI SUNGAI
lepas abis melawat sekitar kampung ada pulak aktiviti berhanyut di sungai.. bestnya.. tp aku x berhanyut pun.. sbb x nak tanggung risiko sbb kaki aku sakit.. karang kejang x pasal2 mcm kwn aku zila.. kaki sakit tp konfident nie mandi sungai sekali kejang kaki.. sian dia.. so aku just tengok2 je la.. sbb ada jugak yg x mandi..
sebelum nak mandi tu kene la dgr taklimat utk menjaga keselamatan diri.. 
tengok bdk2 kampung mandi x payah nak pakai jaket keselamatan.. main terjun je.. sbb diorg dah biasa.. tp air x dalam la.. bwh paras pinggah aku jer x silap.. cuma air deras masa tu..

:::BERSAMBUNG:::

OPKIM POS BETAU BHGN 2

penat sampai ke sekolah tu pun x abis lagi.. hari mula program bersama pelajar pun dah bermula.. sepanjang hari dari pagi hingga ke malam adalah program bersama pelajar.. ape programnye.. tengok shj gmbr2 di bawah..

SENAMAN AEROBIK

"I WONDER HOW"
program ni menyediakan pelbagai aktiviti eksperimen
sains yang membantu meningkatkan pengetahuan pelajar serta menambahkan minat pelajar kepada subjek sains

TRESSURE HUNT UPSR
meriah nampak dak2 nie main tressure hunt.. aku x pat join sbb duk nguli tepung.. bukan sbb nak buat kuih tp nak get ready utk aktiviti kump aku..
REKA CIPTA
aktiviti ni meminta pelajar mencipta lukisan timbul yang menggunakan tepung yang diuli.. act permainan ni kump kami amik guna daripada permainan yang digunakan utk pljr pendidikan khas yg mane permainan ni selain menjana minda pelajar mencipta tetapi meningkatkan kemahiran motor pelajar.
BELAJAR DENGAN MUZIK
aktiviti nie memg aku x join langsung sbb aku sibuk set up brg2 teknikal utk majlis perasmian hari yg berikutnya.. dengar dari maklum bls pelajar akiviti ni menyeronokan mereka..

...BERSAMBUNG...

Saturday, March 5, 2011

OPKIM POS BETAU BHGN 1

Final year sudah aku ni.. tak sangka.. so, subjek utk final year ni sikit jer.. ade 2 kelas jer.. tp 1 subjek tu (sains kehidupan) kene buat program sbb x de final exam.. bunyi mcm best je kan.. tp yg hado!!.. grop kitaorg kene buat program dekat pkampungan org asli pos betau, kuala lipis, pahang.. hamboi!! ke negeri dato ct la kaedahnya kan.. tp jumpe ct ke kat situ.. x mungkin yer.. harap maaf.. kat perkampungan org asli tu x ada satu line telefon pun even telekom.. sekolah pun xde telefon.. mcm ne tue? tp skolah cantik la.. bangunan baru.. elektrik pakai generator.. OMG!! huhuhu.. malas nak citer panjang2.. just layan je la gmbr2 nie..

HARI PERTAMA

tue dia!! gigih mengangkut barang ke lori.. wlpun angkat air mineral jer
x cukup air mineral moto pun nak angkut jugak masuk lori.. hambik!!
b4 nak gerak semua kene pose dulu.. al maklum la kami nie mesra kamera..hihi

sampai je sana x sempat nak check in bilik kitaorg dah ade sesi penerangan tentang org asli, adat2 dan pantang larang diorg
KP dengan soalan2 mautnya..huhuh.. kp nie menanya mcm nak tgal terus je kat pos betau.. posting situ ok kan KP? hihih

selesai aktiviti hari pertama yg x memenatkan sgt.. tp tgu hari yg berikutnya.. apa yg terjadi? 
!!TUNGGU!!